5 Fijne ochtendrituelen voor een rustige start van de dag

De ochtend is het begin van een gloednieuwe dag. Hoe je die begint, zet de toon voor de rest van de dag. Hoewel je niet altijd met een glimlach uit bed stapt, zijn er wel ochtendrituelen die je kunnen helpen om rustig je dag te starten. In deze blog deel ik vijf fijne ochtendrituelen die je kan uitproberen.

Inchecken bij jezelf: neem de tijd voor zelfreflectie

Voordat je in de rush van de dag belandt, is het belangrijk om de ochtend te gebruiken als een moment van zelfreflectie. Ik check iedere ochtend eerst bij mezelf in, voordat ik aan de slag ga. Hoe weet ik anders hoe het met me gaat?

Maak een lekker kopje koffie of thee voor jezelf en maak jezelf comfortabel. Wikkel jezelf in een dekentje en neem een aantal minuten de tijd om te voelen hoe je vandaag bent opgestaan. Heb je veel energie vandaag of weinig? Kijk je uit naar de dag of zie je er tegenop? Dit hoeft echt niet lang te duren, maar besteed deze paar minuten eens met volledige aandacht aan jezelf. Het is een krachtige manier om aan je dag te beginnen en jezelf voorop te stellen.

Ochtendrituelen voor een goede start

Maak een ochtendwandeling: verbind met jezelf en de natuur

Wandelen is iets wat veel mensen bewaren tot na het eten of pas in het weekend doen, maar waarom zou je er niet ‘s ochtends van genieten? Je hoeft geen hond te hebben om er vroeg op uit te gaan. Integendeel! Combineer je ochtendwandeling met het inchecken bij jezelf.

Terwijl je een wandeling maakt door de buurt of door de natuur, probeer je te voelen hoe het met je gaat deze ochtend. Welke gedachten komen er in je op? Ben je in het moment of dwaal je af naar de rest van de dag? Ik merk dat als ik ‘s ochtends direct naar buiten ga, ik de rest van de dag mer energie heb, dan wanneer ik op de bank blijf liggen.

Stretchen: start vanuit aandacht e intentie

Als je geen zin hebt om te wandelen (als het met bakken uit de hemel komt) of als je meer tijd hebt, is het heerlijk om de ochtend te beginnen met wat stretchoefeningen op de yogamat. Door je bewust te worden van je ademhaling, maak je contact met je lichaam en helpt het om bij jezelf in te checken. Ideaal voor je reflectiemomentje dus!

Op de yogamat span je even al je spieren aan en rek deze uit. Vooral als je de rest van de dag vertoeft achter je laptop, is het prettig om je dag soepel te beginnen. Soms doe ik dagen dezelfde stretches en soms daag ik mezelf uit met een nieuwe les. De ene keer zit ik dus 5 minuten op de mat, de andere keer 60 minuten. Het gaat er vooral om dat je überhaupt tijd voor jezelf en je lichaam vrijmaakt.

—> Met het yoga en meditatiepakket heb je voor ieder moment van de dag een fijne yogales of meditatie. Creëer meer rust in jouw dagelijkse routines en ‘Boost Your Day’!

Ontspannen ochtendroutines

Schrijf in een journal: ontdek je gedachten

Een journal bijhouden, kan je ochtendroutine enorm verrijken. Tijdens het schrijven vergaat je al allerlei inzichten, terwijl je jouw gedachtes en gevoelens op papier zet. Je hoofd wordt namelijk even buiten spel gezet. Het hoeft niet veel te zijn of ingewikkeld. Schrijf maar eens op wat er in je opkomt, het kan je enorm helpen om je hoofd leeg te maken.

Bonus: je kan later terugkijken en reflecteren op wat je eerder hebt opgeschreven. Wat komt er steeds weer terug? Waar ben je in gegroeid? Het geeft enorm inzicht op je persoonlijke ontwikkeling.

Geniet van een gezond ontbijt: klaar voor een energieke start

Een gezond ontbijt geeft je de energie die je nodig hebt om de dag te beginnen. Neem de tijd om iets lekkers klaar te maken voor jezelf. Maak er een fijn momentje van, zodat je er in alle rust van kan genieten. Kies voor een volwaardig ontbijt zoals havermout of yoghurt met fruit. Zo houd je het de hele dag vol!

Conclusie

Een fijne ochtendroutine met tijd voor jezelf, helpt je om vanuit rust en met een frisse blik aan de dag te beginnen. Probeer eens verschillende ochtendrituelen uit en ontdek welke het beste bij jou en jouw ochtend past.

Liefs,

Eline

Vorige
Vorige

Het ultieme selfcare hitteplan: blijf koel en ontspannen deze zomer

Volgende
Volgende

Wat doe je voor of na je yogales? Zo haal je het meeste uit je practice